Geplaatst op: 23-12-2022 om 10:48 uur
Laatst gewijzigd op: 18-01-2023 om 17:36 uur

Coronavaccin voor kinderen met een medisch risico

Heb je een kind dat tussen de 6 maanden en 4 jaar oud is en een ernstige medische aandoening heeft? Bijvoorbeeld een ziekte aan de longen, het hart of een afweerprobleem? Dan heeft jouw kind een verhoogde kans om ernstig ziek worden door corona. Op advies van de Gezondheidsraad kan je kind daarom een coronaprik bij de GGD krijgen.

Zo werkt het

Vanaf 12 januari 2023 ontvangen kinderen die 6 maanden t/m 4 jaar oud zijn en een ernstige medische aandoening hebben, een uitnodigingsbrief van de kinderarts. Wanneer jouw kind een uitnodiging krijgt, kun je uitsluitend een prikafspraak maken door te bellen naar het telefoonnummer in de brief. Je gaat als ouder/verzorger altijd mee naar de afspraak van je kind, gelieve geen andere kinderen mee te nemen. 

Locatie

GGD Kennemerland vaccineert vanaf 28 januari 2023 kinderen met een medisch hoog risico op de vaccinatielocatie in Haarlem, IJsbaanlaan 4a. 

Kinderdosering met vaccin Pfizer

Je kind krijgt 3 prikken met een kinderdosis voor kinderen onder de 5 jaar van het Pfizer-vaccin. Dat vaccin is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Tussen de 1ste en 2e prik zit minimaal 3 weken. Minstens 8 weken na de 2e prik krijgt je kind de 3e en laatste prik. Krijgt je kind ook een andere vaccinatie? Laat tussen de coronaprik en deze vaccinatie dan 2 weken zitten.

Dijbeen of bovenarm als prikplek

Een kind tussen de 6 maanden en 1 jaar krijgt de coronaprik in het dijbeen. Een kind van 1 tot en met 4 jaar krijgt de prik in het dijbeen of de bovenarm.

Neem het volgende mee naar de vaccinatielocatie:

  • De uitnodiging van je kind;
  • Het ID of Burgerservicenummer (BSN) van je kind (zie paspoort, ID-kaart of polis zorgverzekering);
  • Een ingevulde vragenlijst (gezondheidsverklaring kind);
  • Jouw ID als ouder/verzorger;
  • Het groeiboekje;
  • Een doek om je kind warm te houden en voor de hygi├źne.

Prikangst

Kinderen hebben regelmatig last van prikangst. Jonge kinderen begrijpen nog niet altijd wat er tijdens een afspraak gebeurt en kunnen hun lichaam minder goed controleren. GGD-medewerkers op de vaccinatielocaties weten hoe ze jouw kind het beste kunnen helpen tegen prikangst. Op de website van GGD/GHOR lees je wat je als ouder kunt doen.

Bescherming tegen ziekenhuisopname

Met een coronaprik is de kans kleiner dat je kind ernstig ziek wordt door corona. Ook daalt de kans dat je kind door corona naar het ziekenhuis moet.

Kind zonder ernstige medische aandoening

Heb je een kind in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar zonder ernstige medische aandoening? Een vaccinatie tegen corona is dan niet nodig. De Gezondheidsraad laat weten dat het risico laag is dat je kind ernstig ziek wordt door corona.

Vragen over kinderen en vaccineren

Wil je weten wat de bijwerkingen zijn die je kind kan krijgen na een coronavaccinatie? Vraag je je af of kinderen van 5 tot 12 jaar een vaccinatie tegen corona kunnen krijgen? Of wat je kunt doen om prikangst bij je kind te verminderen? Bekijk de antwoorden op veel gestelde vragenCOVID-19-vaccinatie kinderen 6 maanden tot en met 4 jaar met een medisch hoog risico | RIVM

Bekijk ook het advies van de GezondheidsraadCOVID-19-vaccinatie onder 6 jaar alleen bij kinderen met hoog medisch risico | Nieuwsbericht | Gezondheidsraad