Veel gestelde vragen

Wat is griep?
Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend is de koorts, die kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger. De koorts duurt meestal 3 tot 5 dagen. Klachten als keelpijn en een droge hoest kunnen ook optreden. De veroorzaker van griep - een influenzavirus - kan ontstekingen geven in het slijmvlies van zowel de neus-, keel- of bijholten als in de luchtpijp of de longen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Over het algemeen is griep onschuldig; het geneest meestal zonder medische behandeling. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen, zoals ouderen.

Wat is verkoudheid?
Ook bij verkoudheid is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken, maar dan gaat het meestal alleen om het slijmvlies in de neus- en keelholte en/of bijholten. Keelpijn is vaak het eerste verschijnsel. Daarna volgen hoofdpijn, spierpijn en een loopneus. Kinderen krijgen bij verkoudheid soms koorts, volwassenen bijna nooit. Verkoudheid wordt veroorzaakt door bepaalde virussen zoals het rhinovirus, het coronavirus of het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). Na 1 tot 3 weken gaat een verkoudheid meestal vanzelf over. Bij kinderen kan het wat langer duren.

Waar beschermt de jaarlijkse griepprik tegen?
De jaarlijkse griepprik beschermt u tegen de meest voorkomende griepvirussen. Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die komende winter het meest zullen voorkomen. Op basis daarvan wordt de samenstelling van de griepprik vastgesteld.

Hoe worden griep en verkoudheid verspreid?
De griep- en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van een besmette deurknop zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

Wanneer zijn mensen met griep en verkoudheid besmettelijk?
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel. Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid. Wilt u meer weten over wat u kunt doen bij griep, neem dan contact op met uw huisarts of apotheker.

Wanneer moet u naar de huisarts?
Iemand met griep of verkoudheid hoeft gewoonlijk niet naar de huisarts. Het gaat meestal vanzelf over ook al kan het hoesten, niezen en snotteren een paar weken duren. Soms ontstaan ernstige klachten die wél behandeld moeten worden.

Neem contact op met de huisarts als bij u of uw kind:

 • bloed of veel slijm loskomt bij het hoesten, of als het hoesten langer dan 2 weken aanhoudt;
 • de koorts hoger is dan 38°C en langer aanhoudt dan 3 dagen bij een verkoudheid, of langer dan 5 dagen aanhoudt bij griep;
 • de koorts terugkomt na een koortsvrije periode;
 • sprake is van kortademigheid of benauwdheid, of van piepend ademhalen (eventueel in combinatie met hoge koorts);
 • sprake is van keelpijn die langer dan 7 dagen duurt of van keelpijn die sterk verergert;
 • een grotere kans bestaat op ernstige klachten bij griep.

Neem bij verkouden baby’s contact op met de huisarts als:

 • uw baby jonger is dan 3 maanden en langer dan 24 uur koorts heeft (hoger dan 38°C);
 • uw baby slecht drinkt (minder dan de helft van normaal);
 • uw baby suf is;
 • uw baby in contact is geweest met iemand met kinkhoest;
 • er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt.