Griepvaccinatie

Mensen van 60 jaar en ouder en risicogroepen lopen extra risico om ernstig ziek te worden door griep en krijgen van hun huisarts ieder jaar een uitnodiging voor de griepprik. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij jaarlijks de griepprik krijgen.

Minder kans op griep
De griepprik maakt de kans om griep te krijgen veel kleiner. Als men toch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans op complicaties zoals longontsteking of op verergering van al bestaande ziekte.

Niet in de doelgroep?
Omdat bepaalde mensen griep kunnen overdragen op kwetsbare patiënten adviseert de Gezondheidsraad om deze groepen jaarlijks een griepprik te geven. Als u niet tot de doelgroep van de gratis griepprik behoort, kunt u de griepprik zelf betalen. Sommige werkgevers bieden hun werknemers (gratis) de griepprik aan.

Samenstelling griepprik
De jaarlijkse griepprik beschermt u tegen de meest voorkomende griepvirussen.De samenstelling van het vaccin verandert ieder jaar. Elk voorjaar maken deskundigen een inschatting van de griepvirussen die komende winter het meest zullen voorkomen.

Meer informatie
www.rivm.nl/griepprik
Veel gestelde vragen griepprik