Ondernemersinfo

Het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen is op 1 juni 2007 ingegaan. Als studio-eigenaar moet u volgens de hygiënevoorschriften werken én een vergunning aanvragen bij GGD Kennemerland. Zonder vergunning mag u dus niet (starten met) tatoeeren en /of piercen.

U kunt een vergunning aanvragen door het aanvraagformulier onderaan deze pagina plus bijlagen te mailen naar: tattoopiercing@ggdkennemerland.nl. Zodra de aanvraag binnen is neemt een GGD inspecteur contact met u op om een afspraak te maken. Let op: aanvragen kunnen niet per gewone post verstuurd worden.

Goedkeuring, verbeterlijst of herinspectie
Als GGD Kennemerland komt inspecteren, moet er een klant aanwezig zijn die op dat moment een tatoeage, piercing of permanente make-up krijgt. Wanneer u voldoet aan alle hygiënevoorschiften krijgt u van de GGD een vergunning. Wanneer u een klein aantal zaken nog niet op orde heeft, krijgt u een verbeterlijst en de tijd om de verbeteringen door te voeren. Wanneer u helemaal niet voldoet aan de hygiënevoorschriften krijgt u geen verbeterrapport en moet u opnieuw een inspectie aanvragen bij de GGD – wat alleen zin heeft als u in de tussentijd alle hygiënevoorschriften alsnog opvolgt.

Aanvragen of vernieuwen vergunning
Uw aanvraag moet bij ons binnen zijn uiterlijk 8 weken voor het vervallen van uw huidige vergunning. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat uw vergunning nog niet verlengd is op het moment dat hij vervalt. Dat betekent dat u vanaf dat moment uw werkzaamheden niet meer mag uitvoeren. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit ziet hierop toe. U kunt de hygiënerichtlijnen en alle andere relevante informatie vinden op de website van het LCHV.

Leest u de richtlijnen zorgvuldig door voordat de GGD op inspectie komt. De nieuwe vergunning zal geldig zijn voor een periode van drie jaar.

Inspectietarieven
De eigenaar van een tatoeage- en/of piercingstudio moet zelf de GGD-inspectie betalen. De tarieven zijn landelijk vastgesteld. Tarieven per 1 juli 2015

Meer informatie
Algemeen: tattoopiercing@ggdkennemerland.nl  
Natasja Cuppé: 06-31944067 - ncuppe@ggdkennemerland.nl
Tanja Hartog : 06-31944068 - tahartog@ggdkennemerland.nl

Op 1 juni 2014 zijn de vernieuwde hygiënerichtlijnen van kracht geworden. Daarnaast treedt op deze datum een wijziging in het vergunningstelsel in werking waardoor het onderscheid tussen de vergunning voor tatoeëren en permanente make-up vervalt en er onderscheid gemaakt wordt tussen het wel of niet gebruikmaken van te steriliseren materialen (autoclaveren). Op de vergunning staat dan dus met welke materialen en/of technieken u werkt. U kunt zelf bij de inspecteur aangeven met welke activiteit u geregistreerd wilt worden op de website www.veiligtatoeerenenpiercen.nl (tatoeëren of permanente make-up). U vindt de vernieuwde richtlijnen op de website van het LCHV of via de volgende links: